IPL is de afkorting voor Intense Pulse Light.

Het is een sterke lichtbundel met een specifieke golflengte. De energie van deze lichtbundel wordt opgenomen door het pigment van het haar of de huid. Afhankelijk van de golflengte heeft de IPL specifieke werking en toepassingen. De IPL behandeling is niet pijnlijk. U voelt wel kleine tikjes op de huid, maar dat wordt vrijwel nooit als pijn ervaren. Behandelingen zijn altijd in kuurverband.

Haarverwijdering

Ongewenste haargroei is een probleem dat voorkomt bij vrouwen en mannen. Bij vrouwen betreft het vaak ongewenste haargroei in het gezicht, oksels, bikinilijn, armen en benen. Bij mannen betreft het vaak ongewenste haargroei op rug, schouders, borst en buik. IPL flitslicht (intense pulse light) is een sterke lichtbundel. De haren worden slechts een fractie van een seconde blootgesteld aan het flitslicht. De energie van het licht vernietigt de haarzakjes, waardoor er geen nieuwe haren meer kunnen groeien. Na enkele behandelingen zijn de haren definitief verdwenen.

Huidverjonging en rimpelbehandeling

De huid ontleent haar stevigheid aan de collageenvezels. Naarmate men ouder wordt, neemt het collageen in de huid ook af waardoor de huid gaat verslappen. IPL flitslicht stimuleert de aanmaak van nieuwe collageen in de huid waardoor de huid haar stevigheid weer terug krijgt. Het volledige gelaat kan met de IPL behandeld worden. De meest natuurlijke manier van huidverjonging, want de huid doet het helemaal zelf. In plaats van het hele gezicht kunnen ook specifieke zones en rimpels behandeld worden. Met heel gerichte IPL behandeling worden rimpeldieptes verkleind en lijntjes verdwijnen zelfs helemaal. Ook hier zorgt de huid zelf voor het herstel en verbetering, er wordt niets kunstmatig in de huid gespoten.

Couperosebehandeling

Couperose zijn kleine bloedvaatjes die door de huid heen schemeren. Hierdoor is de huid rood en bij temperatuurswisselingen, zonnebaden of gebruik van alcohol wordt de roodheid zelfs erger. Ook kunnen haarfijne adertjes ontstaan die als zichtbare rode draadjes de huid ontsieren. De energie van de IPL lamp brandt deze bloedvaatjes dicht waardoor de roodheid in de huid verdwijnt.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken, kunnen zeer ontsierend zijn, met name wanneer deze in het gelaat voorkomen. De oplossing voor dit probleem is IPL. De zeer gerichte behandeling pakt de donkere pigmentvlekken aan en maakt deze enkele tinten lichter.

Acne behandeling

Met de IPL wordt actieve acne succesvol behandeld. De behandeling remt ontstekingen, waardoor een aanzienlijke verbetering van de huid tot stand komt. De aanwezige actieve acne verdwijnt en het ontstaan van nieuwe ontstekingen wordt tot een minimum beperkt. Deze behandeling is geschikt voor het gelaat, rug en borst. Een tijdige behandeling van de acne met IPL voorkomt ontsierende littekenvorming.

De behandeling

Om ongewenste haargroei definitief te verwijderen werken we met geavanceerde IPL-apparatuur. De behandeling wordt op een veilige en pijnloze manier uitgevoerd door een IPL-specialist. Met series korte lichtpulsen wordt de huid belicht. Onze apparatuur werkt vriendelijk en veilig, doordat precies de juiste hoeveelheid warmte aan de huid wordt afgegeven. Elke pulse duurt een fractie van een seconde en behandelt een groot huidoppervlak. Hierdoor zijn alle huidgebieden snel te behandelen. De meeste mensen ervaren de lichtpuls alsof er een elastiekje tegen de huid tikt, maar het doet geen pijn.

Omdat haren in een cyclus groeien (drie fasen), zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Alleen haren die zich in de groeifase bevinden kunnen worden behandeld. Eén fase duurt circa 4-6 weken waarna de behandeling kan worden herhaald. Hoeveel behandelingen u nodig heeft hangt af van uw huid- en haartype. 

Met name door een verandering in de hormoonhuishouding kunnen haarzakjes weer actief worden. Als blijkt dat u tot deze categorie behoort, dan wordt het behandeltraject stopgezet. 

Het behandeladvies

 • Vier weken voor de behandeling niet in de zon. Dit geldt ook voor het gebruik van de zonnebank en zelfbruinende crèmes.
 • Vanaf vier weken voor de behandeling en tijdens het volledige behandelingstraject mag u zich niet epileren of harsen. Scheren of bijknippen kan wel.
 • De beste periode om te starten met de behandeling is in de herfst en de winter als de huid niet zongebruind is.
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen deodorant, parfums en huidlotions op het te behandelen huidgebied.
 • Geef de huid minimaal tot 2 dagen na de behandeling rust. Wees dus voorzichtig met sporten, sauna- en zwembadbezoek.

 

Hoe lang na de behandeling/kuur mag ik weer zonnen en waarom moet ik wachten?
Na circa 2 weken mogen de behandelde oppervlakken weer blootgesteld worden aan de zon of zonnebank. Omdat uw huid zich anders gaat wapenen tegen bescherming van licht door heel veel pigment aan te maken, maar dan vlekkerig (hyperpigmentatie). Ook kan er zonneallergie optreden (jeukende rode bultjes). Bedek daarom in de zomer of naar de wintersport de huid met kleding, of gebruik een beschermingsfactor hoger dan 30 (sunblock) als blootstelling aan UV-licht niet te vermijden is, zoals op uw gezicht of armen (mits u daar behandeld bent uiteraard).

 

Mag ik gebruik maken van zelfbruiningscrèmes of zonnebank?
Een week voor de behandeling geen gebruik maken van zelfbruiners omdat hier een stof in zit die een reactie met licht aangaat. Een week na de behandeling/kuur kunt u weer gebruik maken van zelfbruiningscrèmes of bruiningscabines.

Komen de haren nooit meer terug?
Nee, de haarzakjes die effectief behandeld zijn, kunnen nooit meer een haartje produceren.

U mag uitgaan van 80 tot 90% haarreductie. Wilt u 100% glad worden, dan is dat misschien niet realistisch. Helaas zijn er onder onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren. Deze kunnen door hormoonveranderingen wakker worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij: zwangerschap, menopauze, gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress), of bij een periode van veel inspanning.

Het betekent wel dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien, of dat de donzige resthaartjes toch weer dikker worden. Dus is het verstandig dat u ongeveer 1 of 2 x per jaar terug komt voor ‘onderhoudsbeurt’. Het haar zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen.


Wanneer ontharen jullie niet?

Wij ontharen niet indien er sprake is van:

  • Zwangerschap
  • Onwel zijn, acute infecties of koorts
  • Pacemaker of inwendige defibrillator
  • Actieve koortslipinfectie (+ 3 weken erna)
  • Gordelroos (blaasjes, jeuk en zenuwpijn)
  • Verse littekens van operaties (na 2 maanden kan het wel)
  • Overgevoeligheid van de huid na bestraling tegen kanker
  • Gebruik van bepaalde medicijnen die lichtgevoelig zijn
  • Ontstekingsremmers (remmen cellen die nodig zijn om de huid te normaliseren, bijvoorbeeld Prednison)
  • Metalen in of net onder de huid waar we behandelen
  • Pinnen of schroeven in gewrichten en botten
  • Piercings (zullen er even uit moeten)
  • Tatoeages (kans op verbleken van de tattoo)

Waarom is ontharen bij gebruik van sommige medicijnen niet verstandig?
Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor licht. Leest u de bijsluiter van uw medicijnen er nog eens op na, of als u die kwijt bent, kijk dan op: www.geneesmiddelenrepertorium.nl.

Een overgevoeligheid voor sterk licht kan onder andere optreden bij de volgende medicijnen of zalfjes: acne (ro-accutane, iso-tretoine, vitamine A-zalf), antidepressiva, St.Janskruid (Hypericum, merknaam bijvoorbeeld Kyra), antibiotica of penicilline.

 

 

Het behandeladvies

 • Vier weken voor de behandeling niet in de zon. Dit geldt ook voor het gebruik van de zonnebank en zelfbruinende crèmes.
 • Vanaf vier weken voor de behandeling en tijdens het volledige behandelingstraject mag u zich niet epileren of harsen. Scheren of bijknippen kan wel.
 • De beste periode om te starten met de behandeling is in de herfst en de winter als de huid niet zongebruind is.
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen deodorant, parfums en huidlotions op het te behandelen huidgebied.
 • Geef de huid minimaal tot 2 dagen na de behandeling rust. Wees dus voorzichtig met sporten, sauna- en zwembadbezoek.